Detta har hänt

2008

Januari

Tips: Titta på Minnenas Television i TV2 på Trettondagen kl. 18.15! Då kommer ett par efterlängtade program av Boris Engström i repris. Boris samarbetade under flera år med Harry Martinson och i ett av inslagen läser Harry dikten Sommarpsalm.

Månadens Martinson (MM) - januari 2008.  Camilla Odhnoff, styrelsemedlem under många år, har valt månadens citat, en dikt som hon har läst så många gånger att hon har erövrat nya betydelser i den. Hon ställer också en handfast litteraturvetenskaplig fråga. Läs dikten och kommentaren, den första Månadens Martinson år 2008!

Februari

Tips: Titta på Minnenas Television i TV2 på Trettondagen kl. 18.15! Då kommer ett par efterlängtade program av Boris Engström i repris. Boris samarbetade under flera år med Harry Martinson och i ett av inslagen läser Harry dikten Sommarpsalm. 

 

 

 

 

Harry Martinson har fått egen väg i Gnesta   Göran Skånberg, till höger i bild, som numera äger det hus vid sjön Sillen i Gnesta där Harry Martinson med familj bodde 1958 – 1970, har skickat oss detta klipp ur Länstidningen. Den byggnad som skymtar på bilden är grannhuset. Martinsons hus finns bakom träden till höger. Harriet Martinson, dotter till Harry, bär på skylten och bredvid henne står också Jannis Martinson. Läs artikeln!

Mars

Månadens Martinson i mars visar oss Ulf Redmo andra sidor ur "De tusen dikternas bok". Om februari månads MM var intuitiv till sin karaktär, så beskriver dessa rader med få ord värdet av eftertanken som kom före - och förändrade allt.  

Möte med författaren Harry Martinson i televisionens begynnelse. Torsdagen den 6 mars 2008 kl 18.00, ABF Sveavägen i samarbete med Harry Martinson-sällskapets Stockholmsgrupp. Filmproducenten Boris Engström kåserar kring deras samarbete och visar den prisbelönta Vattnets värld.

April

Månadens Martinson (MM) i april föranleder Martin Bagge, musiker, komponist, att instämma i en dikt hämtad ur Vagnen (1960). Den är numera en otvetydigt giltig och aktuell diktbok, men var en gång ratad av litteraturkritikerna. 

Bertil Palmqvist In Memoriam Harry Martinson-sällskapet har sorg. Den 2 april avled vår förre ordförande Bertil Palmqvist efter en tids sjukdom. Han lämnar efter sig ett stort tomrum i vårt Sällskap – inte minst som redaktör för medlemstidskriften Doris som han själv startade 2002.

      Bertil tillhörde Martinsonsällskapets styrelse i 15 år och hans gedigna kunnande som litteraturvetare och journalist har varit en stor tillgång för vårt arbete att sprida kunskap om Harry Martinsons litterära gärning.

      På 90-talet arbetade han med information och utgivning av Sällskapets böcker och var även medlem av juryn för det som då kallades ”Stora Harry Martinson-priset”.

År 2002 valdes Bertil Palmqvist till ordförande för Harry Martinson-sällskapet och efterträdde Ingegerd Bodner Granberg. Detta innebar att Bertil fick leda Sällskapet under en mycket aktiv period med jubileumsåret 2004 som höjdpunkt – ett år då Harry Martinsons diktning fick uppleva en verklig renässans både i Sverige och utomlands.

      Dessförinnan hade Bertil Palmqvist också varit engagerad i Bonniers och Sällskapets nyutgåva av Martinsons samlade verk och skrivit ett uppmärksammat efterord till boken Den förlorade Jaguaren/Verklighet till döds.

      På senare tid har Bertil på ett avgörande sätt engagerat sig i att rädda Nebbeboda skola - Harrys och Staafs skola - så att vi kan använda den lokal, skolsalen, i "vilken nobelpriset befruktades". Hans litterära hjärta klappade också för den folkliga bredden i det litterära livet och han var en av tillskyndarna och grundarna av ytterligare ett litterärt sällskap som vårdar minnet av författaren Axel de la Nietze. Denne var den förste som på allvar intresserade sig för och skrev om Harry Martinson i författarens hembygd. 

Även sedan Bertil avgick som ordförande 2006 har han fortsatt sitt engagerade arbete i Martinsonsällskapets tjänst. Under hans vana hand har Doris utvecklats till en alltmer uppskattad tidskrift, både bland våra medlemmar och utanför Sällskapets led. In i det sista arbetade han med det senaste numret av vår tidskrift, Doris nr 12/2008, som nådde oss läsare samma dag som han avled.

      I detta tidskriftsnummer berättar Bertil Palmqvist om det stora Martinson-projekt som skulle bli hans sista och som han, trots sin sjukdom, satsade all sin energi och entusiasm på. Jag tänker på det nya Harry Martinson-pris, som Olofströms kommun i samarbete med Harry Martinson-sällskapet kommer att dela ut vartannat år med början 2008. Jurymedlem och idékläckare till utformningen av detta pris har varit Bertil Palmqvist. Det är med stor sorg som vi tvingas konstatera att Bertil inte kommer att vara med oss i Jämshög den 3 maj, då f d utrikesministern Jan Eliasson tilldelas det nya Harry Martinson-priset.

Så här skriver Bertil Palmqvist själv i Doris nr 12:  

Någon har invänt: Men detta är ju inget litterärt pris.
      Nej, det är det inte och det har det aldrig varit menat som. Renodlat litterära priser av det slaget finns det gott om. Men ett pris i Harry Martinsons namn ska naturligtvis ha betydligt större vingbredd än så. Man kan väl säga att Olofströms kommun och Harry Martinson- sällskapet har tagit fasta på det tema som vi hade för jubileumsfirandet: Den mångsidige Martinson, som i sin personlighet och gärning omfamnade det stora globala fältet från fred, miljökamp, filosofi och visdom till härligt självlysande ord om livet i grästuvorna.
      Men visst är det ett litterärt pris också. Vänta får ni se: Martinson-priset ska bli det förnämsta pris som delas ut i någon svensk diktares namn.
 

Så långt Bertil Palmqvist. Frid över hans minne.

.Åke Widfeldt

Ordförande i Harry Martinson-sällskapet

Bertil Palmqvist bland flera andra litteraturentusiaster, mitt i Martinsonland. Maj 2006.

_______________________________________________________________________

Känd författare och översättare framträder i Jämshög den 4 april Författaren och översättaren Lars Nordström, Oregon, USA, föreläser i hembygdsmuseet i Jämshög fredagen den 4 april kl. 18.30. Ämnet för föreläsningen är Harry Martinson och drömmen om Portland, Oregon och anknyter till Martinsons mor Betty och hennes fortsatta levnadsöde på USA:s västkust. Läs mer!

Extraföreställning på Klara Soppteater, tisdagen den 22 april kl 12.00 ***ANIARA*** - ett rymdäventyr av Harry Martinson, dramatiserad av Helge Skoog med Helge Skoog i alla rollerna. Musik: Gunnar Edander. Nu på 25:e året! Soppteaterns låååååångkörare. "En av de bästa Aniara-tolkningarna som går att uppbringa. Sagolikt!" /Dagens Nyheter. Det är många som har sett vår Aniara om och om igen… och ständigt frågar när den kommer tillbaks… Helge brukar säga: ”Se föreställningen igen med en ny soppa… det är en helt ny upplevelse!!!” Biljetter: 08-506 20 200 www.stadsteatern.stockholm.se 

Maj

Majdagarna: Jan Eliasson tilldelas Harry Martinson-priset

- Läs och lyssna till referat om Majdagarna: Sveriges Radio, Sydöstran, Blekinge Läns Tidning, Dagen Nyheter och Norrbottenskuriren!

Jan Eliasson och Harry Martinson - fredsälskande världsnomader  

"Påtagligt rörd och med ett engagerat fredsbudskap som tacktal mottog Jan Eliasson den 3 maj Harry Martinsonpriset. Ingen kunde efter detta tvivla på att det finns ett idémässigt släktskap mellan pristagaren och Harry Martinson. Ända sedan han fick besked om priset har Jan Eliasson levt med Martinson och läst hans böcker på de få lediga stunder en internationell fredsmäklare kan stjäla till sig. Om det nuvarande uppdraget i flyktigkatastrofens Darfour säger Jan Eliasson: 
- Jag var med i fredsförhandlingarna under Iran-Irakkriget på 1980-talet. Inte kunde jag då ana att jag skulle tycka att den uppgiften var relativt lätt!" Läs mer!

Jan Eliasssons publik. Foto: Ingemar Lönnbom

- Ur statuterna till Martinsonpriset: Priset skall delas ut till den, dem eller den organisation som i Harry Martinsons anda verkar för att värna om den lokala och globala miljön, arbetat aktivt för fred mellan människor och fred mellan människa och natur eller odlar eftertanken och poesin som centrala livskvaliteter. Läs mer!

Läs Sydöstran och BLT. Juryns motivering lyder:  

”Harry Martinsons-priset 2008 tilldelas Jan Eliasson för att han i Martinsons anda i en mörk verklighet har hållit fast vid tron på fred som en ljus möjlighet”. Läs mer i  Sydöstran, BLT , Sveriges Radio resp SvT

Harry Martinson-sällskapets majdagar 2008   Det är nu snart åter dags att samlas i Jämshög till vår traditionella årshögtid.  För er som så önskar startar vi redan på kvällen den 2 maj på Jämshögs museum där  ”diktcykel” blir temat. På lördagen bjuds sedan ett omfattande program med utdelningen av Olofströms kommuns nya Harry Martinson-pris till Jan Eliasson som höjdpunkt.  Söndagens utflykt i Karlshamns skärgård anknyter till innehållet i nästa årsbok , "Ty sådana modeller finns det mycket ont om"  -  Vänskapen mellan Harry Martinson och Karl Strömberg. För medlemmarna har vi glädjen att kunna erbjuda ett rabatterat pris på utflykten. Sällskapet förmedlar inte bokning av övernattning i samband med majdagarna, utan var och en får välja ett lämpligt alternativ. Du hittar majdagsprogrammet här ! Varmt välkomna till vår årshögtid! Åke Widfeldt 

Aniara i Stockholm   OBS! teater  9 och 10 maj, kl 19

Månadens Martinson (MM) Harry Martinsons brev kan vara fantastiska. Det vet vi som läst senaste årsboken ”Poetiska törnbuskar i mängd” där styrelsemedlemmen Paulina Helgeson har botaniserat i detta rika material. Nu väljer hon ett citat som också ger en ögonblicksbild av en kulturdiskussion från 1930-talet.

Juni, juli, augusti

Sommarkurs i Jämshög 23 – 27 juni   EN LOV KRING ÄNGEN - På upptäcktsfärd i Saljes och Martinsons diktning Alla hälsas välkomna till årets sommarkurs som är förlagd till Jämshögs folkhögskola 23 – 27 juni. Kursen arrangeras i samarbete med Saljesällskapet, vars ordförande Gustav Fredriksson kommer att vara kursledare. En del programpunkter (bl a utflykter) kommer att samordnas med den omfattande författar- och kulturvecka som anordnas i Olofströms kommun 22 – 29 juni med ett stort utbud av aktiviteter.

Välkommen med din anmälan till kursen! Ring 0454-46340 eller mejla info@jamshog.org. Vi återkommer snart med ett detaljerat program, information om kursavgift mm.  

Litteraturhus Nynäshamn bjuder i sommar inledningsvis på tonsättningar av Moas enda publicerade diktsamling Motsols från 1937. Helén Læstadius sångerska, Petra Kvist violinist, Mac Robertson gitarrist. Fri entré – fikaförsäljning: Söndagen den 1 juni kl 14.00Läs mer  

Till alla Harry Martinson-vänner!   Stockholms stad har en god tradition att med litterära skyltar påminna om författare med anknytning till Stockholm. Inför jubileumsåret 2004 tog jag kontakt med kulturförvaltningen i förhoppningen att också Harry Martinsons författarskap skulle begåvas med en sådan skylt mot bakgrund av den anknytning han haft till staden under många år. Men Martinson uppfyllde inte de uppställda kriterierna för dessa skyltar. Efter många turer lyckades jag så småningom vinna Stockholms hamnar för idén att på detta sätt hugfästa Martinson, som 1920 mönstrade av i Stockholm från skonerten Willy efter sin första seglats, som också blev den enda. Därefter betjänade han enbart ångbåtar.

Måndagen den 16 juni avtäcks vid Kajplats 23 på Strandvägskajen en litterär skylt över Harry Martinsons författarskap.

Denna händelse äger rum i samband med att Stockholms stad och Stockholms hamnar inviger det nya Skärgårdscentrum, som inrättas i den f.d. Shellmacken, den av Peter Celsing ritade, nu renoverade paviljongen. Borgarrådet Ulla Hamilton inviger detta centrum kl.12.00. Efter invigningen kommer vi att avtäcka den litterära skylten, som återger några av Martinsons dikter. Skylten är uppsatt vid Kajplats 23, nedanför Torstenssongatan på Strandvägen.

Vi hoppas att medlemmar av Sällskapet och andra vänner vill delta i vår ceremoni, när Harry Martinson på detta sätt åter blir en del av Stockholmsbilden. I avtäckningen, som äger rum ungefär 12.30, medverkar Kristina Adolphson och Gunnar Edander. Eva Martinson kommer också att vara med oss. Se den litterära skylten!

Göran Bäckstrand

"EN LOV KRING ÄNGEN - På upptäcktsfärd i Saljes och Martinsons diktning". Välkommen hit, dvs till Jämshögs folkhögskola 23 – 27 juni 2008. Tillsammans med skolan anordnar Harry Martinson- och Saljesällskapen en sommarkurs med utgångspunkt i Harry Martinsons och Sven Edvin Saljes författarskap och dess anknytning till gränsbygden mellan Blekinge, Skåne och Småland. 

Resa i författarbygd 13, 27 juli och 10, 17 augusti, kl 17.00- ca 20.00. Guidad busstur i Harry Martinsons och Sven Edvin Saljes barndomsbygd. Avfärd från Jämshögs Hembygdsmuseum. kl 17.00 och från Olofströms bibl. kl 17.15. 18:15 kvällsfika på Nebbeboda skola (ingår i priset)
19:30 Ankomst författarmuseet i Jämshög.
Guider: Birger Johnson och Bengt Bejmar. Pris 140 kr per person. För bokning ring 0454-30 94 00.  Arr. KulturFritid Olofström  

Bertil Palmqvist, sällskapets förre ordförande som nyligen dog i cancer - till stor sorg och saknad - har sin grav i Jämshög. Läs sällskapets runa, författad av Åke Widfeldt! Läs vidare i Sydöstran! Se bild på hans grav! "Jag trodde att detta skulle bli en minnenas tid men nuet tog den hel och hållen." /Bertil Palmqvist

Månadens Martinson (MM) Månadens Martinson i juni 2008 blir dikten Juninatten. Genom en sökning på internet blev Ingemar Lönnbom varse att detta är en av Martinsons mest citerade dikter - säkert också en av de mest älskade.

Månadens Martinson (MM) Månadens Martinson i juli. Då inga externa bidrag till Månadens Martinson har kommit in, bidrar månadsredaktören med ännu ett självklart val för juli 2008. Den här gången är det prosa, som vanligt med vår författare dock med en lyskraft och betydelsetyngd som inte står lyriken efter.

Månadens Martinson (MM)  är hämtad ur Dikter om ljus och mörker (1971). Den handlar om en folklig fantasi – att blåklockorna ringer på våra sommarängar – men innehåller också mera allvarsamt tankegods. Harry Martinson-sällskapets ordförande Åke Widfeldt har funnit ännu ett guldkorn att beundra och begrunda i sommartid.

September

Bok&Bibliotek 2008, 25-28 september. Föreläsningar på De litterära sällskapens scen  Harry Martinson-sällskapet bjuder in till fyra program på De litterära sällskapens scen under årets bokmässa i Göteborg. Dessa program kostar inget extra utan ingår i entréavgiften. Kom gärna och hälsa på i vår monter B08:84 som finns alldeles intill scenen. Där kommer bl a Harry Martinsons egen cykel att finnas. Vi räknar med att återknyta till programmet ”Diktcykeln” under majdagarna i Jämshög.  Se programmen! Mer om bokmässan hittar du på www.bok-bibliotek.se.

-  Litografier med motiv från Moas torp
Litografier av Stockholmskonstnären Bernt-Rune Jäverbrant finns nu att köpa för 400 kr per styck. Pengarna går till vänföreningen Litteraturhus Nynäshamn och skall användas till att skapa en författarutställning i Nynäshamns kommun om Moa Martinson, Harry Martinson och Ivar Lo-Johansson. Se vidare www.litteraturhusnynas.se

Teckningar i bok om Martinson som är signerade ”Vännen Kal-Gussta -62”. Vem kan det vara? Läs mer

Månadens Martinson (MM) Vi lever i det så kallade informationssamhället, en värld där inte alla har klart för sig skillnaden mellan ytlig kunskap och att verkligen förstå på djupet. Harry Martinson skriver i Aniara om bristen på ”ande” kombinerad med oförmåga att tänka; sång 44 i Aniara känns bara alltför aktuell. Åke Widfeldt har valt Månadens Martinson för september 2008.

Oktober

- ANIARA på Sandblomdagen 16 okt 2008 i Lund. Studenter, medarbetare och kollegor, allmänhet - alla med intresse för humaniora och medicin hälsas varmt välkomna! Tid: kl.13.30–17.30, Plats: Aulan, Lunds Universitet, Tema: Människan i mikro- och makrokosmos.

Perspektiven på Världen ändras i rasande takt. Det gäller Världsalltet/Makrokosmos liksom det oändligt lilla – Mikrokosmos. Förståelsen, som traditionellt vilar på vetenskap och experimentella iakttagelser, bygger i allt högre grad på abstraktioner och matematiska modeller, vilka vi kanske aldrig kommer att kunna verifiera. Rum och tid är inte rätlinjiga fenomen, antalet dimensioner utöver det begripliga. Vetenskap, filosofi och religion går inte längre att skilja ut, inte heller vad som är konst och vad som är verklighet. Var finns människan i allt detta är en fråga vi inte finner svar på, men en fråga väl värd att begrunda. Detta är målet med Sandblomdagen 2008.

PROGRAM

Prof. Björn Jonson Konferencier
Prof. Göran Bexell Inledande ord
Prof. Bengt Gustafsson Mellan det lilla och det stora ”på tidens smala näs”
Biskop Antje Jackelén   Tidsberoende och evighetslängtan
Paus   Mingel och förtäring
Prof. Anders Palm och Docent Johan Stenström   Kring Aniara
Helge Skoog och Gunnar Edander Aniara - en musikteaterföreställning 
Förf. Merete Mazzarella  Och så lilla jag

- Klockriketeatern från Helsingfors gästspelar i Stockholm, den 16 oktober kl 18.30. Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 2-4, vid Birger Jarlsgatan 35. Biljetter: 08-545 212 00, 100 kr. Silver och Jag. Se mer!

 

Månadens Martinson (MM)  I slutet av september i år arrangerades Bok- och biblioteksmässan i Göteborg. Martinson- montern pryddes av Harry Martinsons ägandes cykel, som sedan tidigare i år finns i sällskapets ägo. Månadens Martinson berör författarens förhållande till bland annat cykeln. 

Sommarkursen "En lov kring ängen" var mycket uppskattad och har nu skildrats av en av kursdeltagarna, Agne Lindberg, Klippan. Läs hans illustrerade text!

Till alla Harry Martinson-vänner som rör sig i huvudstaden!   Stockholms stad har en god tradition att med litterära skyltar påminna om författare med anknytning till Stockholm. Inför jubileumsåret 2004 tog jag kontakt med kulturförvaltningen i förhoppningen att också Harry Martinsons författarskap skulle begåvas med en sådan skylt mot bakgrund av den anknytning han haft till staden under många år. Men Martinson uppfyllde inte de uppställda kriterierna för dessa skyltar. Efter många turer lyckades jag så småningom vinna Stockholms hamnar för idén att på detta sätt hugfästa Martinson, som 1920 mönstrade av i Stockholm från skonerten Willy efter sin första seglats, som också blev den enda. Därefter betjänade han enbart ångbåtar. Den 16 juni avtäcktes vid Kajplats 23 på Strandvägskajen en litterär skylt över Harry Martinsons författarskap. Läs mer och se den litterära skylten! Läs ett av invigningstalen!
Göran Bäckstrand

"Sandblomdagen på Lunds universitet den 16 okt. blev en stor framgång. Det var säkert 500 personer som i Stora aulan lyssnade på Bengt Gustafsson , Björn Jonson , Anders Palm och Johan Stenström m. fl.  som talade om Harry Martinson och universum och såg Helge Skoog i vår version av ANIARA. Alla var helt tagna. Vilken spännande dag!!! " /Gunnar Edander 

Aniaradagen den 12 oktober För sextiotre år sedan förstördes de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki av kärnvapen. Trots att många då sade "Aldrig mer!" finns det idag över 20 000 kärnvapen i nio länder. Flera tusen av dem är klara att användas inom loppet av minuter och utgör ett direkt hot mot vår överlevnad. Läs mer! 

En tävling på Bokmässan i Göteborg efterlyste en cykeldikt. Nu är vinnaren utsedd och vinnaren av cykeldikten blev: Mona Hellsing Troili från Göteborg. Läs hennes dikt samt juryns motivering. Här presenteras också de övriga bidragen, de som kom på delad andra plats. Klicka här! Vinnaren kommer att få ett pris tillsänt sig.

November

Föreningen Xinombra i Gävle fortsätter sitt engagerade arbete att presentera klassiska texter i modern tappning som tilltalar en ungdomlig publik. Epilog - Korta historier från andra världar är Xinombras tredje scenproduktion sedan starten 2005. De tidigare (Aniara- Prolog- Människan och den brända jorden, Aniara- Människan och den stora flykten) har skildrat människans utsatthet i en avlägsen framtid, två föreställningar om människan i tid och rum. I Epilog skildras människans existentiella tankar och psykologiska tillstånd i en scenproduktion där flera olika uttryck samverkar. Epilog är en, till stora delar, poetisk föreställning om människan bortom tid och rum. Föreställningen är baserad på texter av flera stora författare (Gunnar Ekelöf, Edith Södergran, Harry Martinson, Edgar Allan Poe och Charles Baudelaire) och innehåller mycket experimentell rockmusik. Xinombra bjuder in andra aktiva konstnärer till att skapa en scenproduktion där flera olika uttryck samverkar. Tanken är att använda musiken som bas, och sedan väva in skådespel, dans, sång, videoprojektioner, poesi och ljud, för att forma en föreställning. Ett antal berättelser framförs i flera olika scenuttryck.  Premiären var den 14 november. Återstående föreställningar: 19, 20, 21, 22 november 2008 . Lokal: Spegeln, Gävle. Tid: kl. 19.00 Föreställningens längd: c:a  70 minuter  Biljettbokning: http://www.musikhuset.nu/  026-14 39 90 Information: Git Sundberg git.sundberg@musikhuset.nu  0708-863 866, 026-14 3990, 026-184230. Läs Gefle Dagblads recension här.

Månadens Martinson (MM)  Vallmon förekommer flera gånger i Martinsons diktning. Rune Liljenrud, sekreterare i sällskapet, gör en elegant och vitter rundresa i tid och rum denna november. Denna Månadens Martinson är också en respons på Camilla Odhnoffs bidrag som publicerades i januari - när du har läst Rune Liljenruds text, gå gärna tillbaka till Camilla Odhnoffs!

Martin Bagge 50 år Ordföranden i Svenska Visakademien, tonsättaren och trubaduren Martin Bagge fyllde 50 år i november 2008. Högtidsdagen firades med en fantastisk Visfest på Artisten i Göteborg där en rad kända artister medverkade. Vid samma tillfälle släpptes också en CD, ”Längs ekots stigar”, med kompositioner och arrangemang av Bagge från åren 1985 – 2008. För oss Martinsonvänner är denna fina CD särskilt intressant eftersom den innehåller flera tonsättningar av Harry Martinsons texter samt ett instrumentalt inslag kallat Isagel. Skivan (BRCD 9185) rekommenderas varmt. / Åke W

December

Månadens Martinson (MM) Harry Martinson får ibland heta ”vinterhatare”. Det är nog sant att han mera gärna skildrar sommaren än vintern. Den som läser Martinsonbloggen från maj 2007: http://harrymartinsonitiden.blogspot.com/2007/05/vi-mtte-rstavikens-gnom.htmlhar där kunnat läsa andra halvan av dikten Vinter. Månadens Martinson ger hela dikten, denna första vintermånad.

Ge bort Parnass i julklapp!

2009