Detta har hänt

2009

Januari

Månadens Martinson (MM) 

Ny tid, nytt år, nya "Månadens Martinson". Kanske ser diktsamlingen "Vagnen" ljuset först nu. Monika Lindqvist, webbredaktören, ser Martinson som en tidig och självklar litterär förgrundsfigur för den nu omskrivna "hållbara utvecklingen" (HUT), här med utsikt från "Vagnen" - sista strofen ur "Röster om Vagnen". 

Nynäshamns första elverk fyller 100 år! (29 januari~1909-2009) Elsie Johansson
håller tal och signerar sin senaste bok. Torsdagen den 29 januari. Öppet hus 18.00-20.00. Kom och se de första stegen av ombyggnationen till litteraturhus… Mingel med dryck och tilltugg! Välkommen! Estögången 4, Nynäshamn. Pendeltågsstation Gröndalsviken. Litteraturhus Nynäshamn. 

Februari 

Klockrike hembygdsförening inbjuder till
60-årsjubileum för Harry Martinsons "Vägen till Klockrike" Söndag 1 februari 2009 Kl 18.00, Klockrikegården: Luffare - Vägen till Klockrike En dramatisk-musikalisk vandring på vägen till Klockrike. Pär Sörman sjunger och berättar till gitarr, concertina och munspel. Förutom texter av Harry Martinson ingår sånger och dikter av Gustaf Fröding, Martin Nilsson, Dan Andersson, Salvatore Quaismodo, Öyvind Sund, Olle Adolphsson och Nils Ferlin. Speltid ca 90 min. Läs mer om Pär Sörman: www.sorman.nu. Bilden föreställer Pär Sörman, Foto: Johan Tibbelin  Välkomna till Klockrike! Arrangör: Klockrike hembygdsförening, Hemsida: www.hembygd.klockrike.se, E-post: hembygd@klockrike.se, Mobil 070 630 67 65

 

Till Harry Martinsonvänner i Stockholmsområdet!
Sällskapets Stockholmsgrupp har nöjet att inbjuda till sitt första arrangemang 2009, som har rubriken Harry Martinson och Carl Sandburg - en multmediapresentation av Tomas Junglander. Carl Sandburg är en av USA:s allra största diktare. Hans föräldrar utvandrade från Tomas hemtrakter i Östergötland. Harry Martinson är mycket påverkad av Sandburg, som var en av hans stora förebilder beträffande stil och uttryckssätt. Carl Sandburg har skrivit den stora biografin om Abraham Lincoln (som man även hänvisat till i samband med referat kring Barack Obamas intresse för Lincoln som en förebild). Det är i år 200 år sedan Abraham Lincoln föddes. Tomas har gjort multimediapresentationen på olika platser i Sverige. Vi tror att det blir en mycket intressant kväll, när han för första gången presenterar denna i Stockholm. Vi fortsätter vårt nära och goda samarbete med ABF och presentationen äger som tidigare rum på ABF/Stockholm på Sveavägen, måndagen den 2 mars 2009 klockan 18.00. Göran Bäckstrand och Ingemar Sallnäs, 08/7664005 resp 073/4412586 08/313709 

Mars

Harry Martinson och Carl Sandburg En presentation av Sandburg-kännaren Tomas Junglander. Måndag 2 mars kl 18.00, ABF-huset, Sveavägen 41. Entré 50 kr. Läs mer!

"Harry Martinsons ordkonst svår att översätta Hur kan tillfälligt skapade ord i poesi och romaner översättas till ett nytt språk? En ny avhandling från Umeå universitet har undersökt problemet med utgångspunkt från poetiska nyord i Harry Martinsons romaner./---/ Lördagen den 28 februari försvarar Dorothea Liebel, institutionen för språkstudier, Umeå universitet, sin avhandling med titeln Tageslichtfreude und Buchstabenangst. Zu Harry Martinsons dichterischen Wortbildungen als Übersetzungsproblematik (Dagsljusglädje och bokstavsångest. Harry Martinsons poetiska ordbildningar som översättningsproblematik)" Läs mer i pressmeddelandet från Umeå Universitet!

Månadens Martinson (MM) Månadens Martinson i mars månad 2009 anknyter till en just nu aktuell TV-serie, ”Let´s dance”. 
Harry Martinson var inte främmande för dansens glädje, men den kan också få en djup symbolik. Rune Liljenrud utvecklar detta med utgångspunkt från dikten Dansen ur Doriderna.

Tonsättningar av Martinson-dikter framförs i Örebro 21 mars
Lördagen den 21 mars klockan 18.00 kommer musikensemblen Cappella Mixtura under ledning av Lars-Eric Lauenstein och sångsolisten Pernilla Jennervall att framträda i Hagakyrkan i Örebro. De ska då framföra Gunnar Brevings tonsättningar av ett antal dikter ur Harry Martinsons rika produktion. Så här beskriver Gunnar (medlem i Sällskapet) hur det kom sig att han började tonsätta Martinson: "Jag "drabbades" av Harry Martinsons lyrik i tidigt 80-tal. Det som tände elden på allvar var Aniara. Sedan fascinerades jag av stämningarna, visheten och associationsrikedomen i naturdikterna". MUSIK I HAGA kallas detta evenemang dit alla Martinson-vänner i Örebro med omnejd hälsas varmt välkomna.

Kosmiska dialoger med Martinson och Galilei. Stockholm, Lilla scenen den 26 mars, kl 19.00 Dramaten uppmärksammar Internationella astronomiåret, som firas 2009 med anledning av att det är 400 år sedan Galilei Galileo för första gången riktade sitt teleskop mot himlen. Hur lyssnar vi idag till Galileis Dialog om de två världssystemen och Harry Martinsons rymdepos Aniara, femtio år efter föreställningen på Kungliga Operan? Vad är kosmos för oss? Medverkande: Kjerstin Dellert, Erik Saedén, Ulf Danielsson, Magnus Florin, Bengt Gustafsson, Bo Göranzon, Martina Lowden, Ulrika Knutson, Lil Terselius, Tanja Lorentzon, musiker m fl. Arrangerat av Dramaten, Dialogseminariet, Uppsala universitet och Svenska Astronomiska Sällskapet.

Tips från Gunnar Edander: Nu har filmen MOA - En kvinnas kärlek och längtan från 1986 utkommit på DVD - i regi av Anders Wahlgren. Filmen finns, om inte i närmaste DVD-shop, så på: www.discshop.se för 99.- + frakt. Genre: Dramabiografi. Åldersgräns: Från 11 år på bio. I rollerna: Gunilla Nyroos, Reine Brynolfsson, Lennart Hjulström, Grethe Ryen. Manus och regi: Anders Wahlgren. Musik: Gunnar Edander. Filmen skildrar fritt författarinnan Moa Martinsons liv tillsammans med maken Harry Martinson. Läs mer!

 

Vår medlem Gunnar Fredriksson framträdde nyligen på Bohusläns Gille i Stockholm med en föreläsning om Harry Martinsons diktning. Läs mera här: http://www.bohusgillet.se/

Dikt och bild Falsterbo Konsthall, Stationshuset, Hjalmar Gullbergs plan 1, 239 40 Falsterbo, Tfn: 040 - 47 33 10, falsterbo.konsthall@vellinge.se. 21/3-13/4 lör-sön 12.00-17.00 samt skärtorsdag, långfredag och annandag påsk. Elever på Sundsgymnasiet tolkar Harry Martinsons Aniara med en installation i Godsmagasinet.

"Aniara är ett stort rymdepos och en berättelse om en själens inre resa – på en gång en förtvivlans varning i kärnvapnens och de ekologiska hotens tid. Rymdskeppet Aniara har slungats ur sin bana och driver planlöst runt mot en säker undergång. I Godsmagasinet har elever som går kursen Bild och form gjort en installation som speglar detta."/ Ur presentationen av utställningen

 

Till Harry Martinson-sällskapets medlemmar. Årsboken för 2008 med titeln Ty sådana modeller finns det mycket ont om – vänskapen mellan Harry Martinson och Karl Strömberg är under produktion men kommer tyvärr att bli ytterligare försenad. Vi räknar nu med att den ska distribueras tillsammans med Doris nr 13 i månadsskiftet februari - mars. Då bifogas även inbetalningskort för medlemsavgiften för 2009 och blankett för anmälan till majdagarna i Klockrike. Doris finns dock nu i PDF-format. 

Läs två lysande uppsatser författade av de båda gymnasieungdomarna Harry Granqvist och Martin Söderström. Uppsatserna heter: ”Varför då detta blinda och mångerfarna hasardspel med milen och benen?” (Vägen till Klockrike)  - En studie av civilisationskritikens betydelse för vägfararna i Harry Martinsons Vägen till Klockrike och Jack Kerouacs På drift  respektive  ”Men det finns inget skydd mot människan” (Aniara, sång 26) - En studie av civilisationskritiken i Harry Martinsons ”Aniara”.

Aniara på japanska   Nu har Aniara översatts för första gången direkt från svenska till japanska i sin helhet. Aniara är en berättande poesi med starkt modernistiska drag, och texten innehåller många nyordbildningar och ordlek, som får oss att tanka på James Joyce:s Ulysseus. Verket är onekligen svårt att översätta och det krävs uppfinningsrika lösningar från översättarens sida. Läs mer!

Resursbank  Den resursbank som tidigare varit införd på hemsidan har inte uppdaterats på länge. Vi tar därför bort den och hänvisar i stället till styrelsens medlemmar som i sin tur kan lämna upplysningar om lämpliga föredragshållare och programinslag. Kontakta styrelsen!

 

April 

 

Önska Martinson-musik i radions P2 den 6 maj! 
Önska i P2 är programmet där du som lyssnar väljer klassisk musik. Det
kan vara stycket som ”drabbade dig” i bilen, på konserten, på skiva eller i radio.  Eller kanske musiken som andra talar om men som du själv ännu inte hört.
 
Det kan också vara musik som på något sätt anknyter till din favorit i
litteraturens värld: Harry Martinson. På hans födelsedag den 6 maj ägnas
hela Önska i P2 mellan kl. 9 och 10 på förmiddagen åt musikönskningar från det 25-årsjubilerande Harry Martinson-sällskapet. Men ska det bli något behöver vi förstås din hjälp! Formulera din musikönskning och din motivering till att just detta stycke ska spelas.

Ett exempel: Sång om Karelen (Nr 72) ur Aniara, tonsatt av C-A Dominique och framförd av Tommy Körberg och Anna-Karin Ranelf. Här tolkas på ett innerligt sätt den starka längtan till jordisk sommar som en av det olycksdrabbade rymdskeppets passagerare känner.

OBS! Skicka din önskning till Åke Widfeldt, Trestegsvägen 8, 514 31 Tranemo eller med e-post till  ake.widfeldt@telia.com  senast den 20 april.  Önskningarna sammanställs sedan och skickas vidare till redaktionen för Önska i P2

Månadens Martinson (MM) Månadens Martinson april 2009. Martin Söderström var en av två unga män (Harry Granqvist var den andre) som vann allas hjärtan när de framträdde på Harry Martinson-sällskapets årshögtid 2008. Nu ger Martin oss två favoritcitat ur Harry Martinsons produktion, med kommentarer.

Maj 

Martinson-musik i radions P2 den 6 maj kl 9 - 10! 
På Harry Martinsons födelsedag den 6 maj ägnas hela programmet Önska i P2 mellan kl. 9 och 10 på förmiddagen åt musikönskningar från medlemmar i det 25-årsjubilerande Harry Martinson-sällskapet. Vi får då höra tonsättningar av hans texter och musik med anknytning till dessa texter. Lyssna gärna då!   (Det går också bra att lyssna i efterhand via http://www.sr.se/cgi-bin/p2/kanalarkiv.asp?ProgramId=2462&NrOfDaysInArchive=7)

Majdagar i Klockrike i Östergötland - årsmötet äger rum nu den 8-10 maj. 

Program   Buss   Karta   Vägbeskrivning   Klockrike

Aniara som opera 50 år. Fredagen den 8 maj kl 15.00 öppnar Operan en utställning över Aniara, som finns i 1:a radens foajé under maj månad. Till Harry Martinsonvänner i Stockholmsområdet. Operan och Confidencen, Ulriksdals slottsteater kommer att uppmärksamma att operan Aniara hade världspremiär i Stockholm den 31 maj 1959. Läs mer!

Månadens Martinson (MM)  Utskriftsvänligt format Skriv in de sidnummer i utskriftsfönstret som du vill ha utskrivna. Månadens Martinson i maj 2009 är ett citat som fångats upp av filmaren Boris Engström, vars bok om Harry Martinson i detta nu håller på att färdigställas. Engströms samarbete med Martinson resulterade i några mycket omtyckta och välgjorda TV-program.

Martinson-musik - önska i radions P2 - hittar du här:
http://www.sr.se/cgi-bin/p2/kanalarkiv.asp?ProgramId=2462&NrOfDaysInArchive=7 
Inslaget i Radio Kronoberg här:
http://www.sr.se/cgi-bin/kronoberg/program/index.asp?ProgramID=2160 

"Hembygdens Vänner i Klockrike", är en fristående ideell grupp som håller på med att dokumentera det gamla Klockrike. Man har just i dagarna utgivit en skrift där traktens koppling till Martinson uppmärksammas. Skriften kan beställas på epostadress: hembygd.klockrike@telia.com. Priset är 100:- + porto. /Karl Wilhelmsson

Årsmötet i Klockrike Genom ett beklagligt misstag fanns inte kopior av resultat- och balansräkningen för 2008 tillgängliga vid årsmötet. Därför ger vi nu alla möjlighet att ta del av den här. Verksamhetsberättelsen kan du läsa här.

Li Li i Klockrike. Dikt och referat.

Majdagarna i Klockrike uppmärksammades av Motala och Vadstena tidning (MVT). Läs här!

Poeten Li Li fick nyinrättade Klockrike-stipendiet 
Författaren och översättaren Li Li, Bromma, har tilldelats Klockrikestipendiet till Harry Martinsons minne för år 2009. Bakom stipendiet står Harry Martinson-sällskapet och det var första gången som det delades ut. Motiveringen lyder: För besjälat författarskap och lyhört inkännande översättningsarbete, som i språklig kamp med symboler, precisa ord och uttryck, tecken och bilder, skapar vägar mellan olika kulturer. Se och hör honom när han mottar Svenska Dagbladets litteraturpris 2008! Klockrikestipendiet ska enligt statuterna delas ut till en författare, översättare eller skribent som verkar i Harry Martinsons anda. Li Li fick beskedet av sällskapets sekreterare Rune Liljenrud och tackade för stipendiet med orden: ”Harry Martinson är ju kinesisk!”

Stipendiet på 25 000 kronor överlämnades i samband med Harry Martinson-sällskapets årshögtid i Klockrike nu i helgen.

Eva Ström kommenterar valet av pristagare i sin blogg.

Stockholmsgruppen rapporterar Verksamheten 2008 samt planeringen för 2009 "Under 2008 upplevde vi i Stockholm tre höjdpunkter som just visar arrangemangens olika karaktär", skriver Göran Bäckstrand. Läs mer om arrangemang i Stockholm under 2009!

Läs om jubileet i Klockrike! Rune Liljenrud sammanfattar och visar bilder.

Juni

Nyinsatt programpunkt på Nässelfrossa: Föredrag av Lars Nordström tisdagen den 23 juni kl 14.00 i Alltidhults skola: Långt härifrån vill jag sända en dröm Harry Martinson och avståndet till modern Betty. Läs mera!

Månadens Martinson (MM) nr 1 Utskriftsvänligt format Skriv in de sidnummer i utskriftsfönstret som du vill ha utskrivna.

Ett minne från årets Martinson-dagar blir en av två "Månadens Martinson". Det är gymnasieläraren Gunnel-Maria Palmqvist som tog ledigt från betygsbestyren i maj och skrev en kommentar till dikten Göken, juni månads MM, nr 1. 

Månadens Martinson (MM) nr 2 Hej! Jag har under många år varit passiv medlem i sällskapet. Jag var nu för första gången med på ett årsmöte - i Klockrike. Det gav mersmak! Många mycket intressanta föredrag. Tack för det! Hörde att det var brist på bidrag till Månadens Martinson. Bifogat, har du mitt försök att råda brist på det. 
Bästa hälsningar, Ulf Andersson

När vi får in två fina bidrag som båda hör hemma i juni (göken sjunger på sista versen i juni månad, javisst) så förmedlar vi med glädje båda två. Kväll i inlandet är måhända "sönderanalyserad", men att påminnas om dessa rader med en personlig kommentar som den som Ulf förmedlar - i rätt tid dessutom - inger en god känsla.

Radioprogrammet Naturmorgon sänds från Alltidhult på midsommardagen. Johnny Karlsson kommer att medverka i radion på lördag morgon. Delar av programmet Naturmorgon kommer att sändas från Alltidhult där Johnny finns på plats och berättar om Harry Martinson, Nässelfrossa m m. Programmet sänds i P1 på lördagar kl 06.14 - 07.53 och 21.03 - 21.45

Lördagen den 27 juni kl 16.00 berättar Agneta Pleijel i Årdala kyrka (i närheten av Flen) under rubriken Bondland, hav, teknik och resan till rymden - om Martinsons författarskap, liv, natursyn och civilisationskritik. Skådespelarna Lennart Hjulström och Gunilla Nyroos reciterar och agerar till ackompanjemang av Mattias Wager på orgel. Biljetter (160:-) kan köpas på biblioteket i Flen, Kullbergs bokhandel i Nyköping samt Söderbokhandeln, Götgatan 37 i Stockholm. 

Juli

Månadens Martinson (MM) Månadens Martinson i juli 2009 anknyter till ett 90-årsminne: den 10 juli 1919 dömdes Harry Martinson till tio dagars arrest. Hur det gick till försöker Ingemar Lönnbom reda ut med utgångspunkt i ett citat ur ”Vägen ut” från 1936.

Lördagen den 18 juli kl 16.00 - 17.30. En eftermiddag med Harry Martinson. Gunnar Edander sjunger egna tonsättningar i Nynäshamns nya litteraturhus (gamla elverket). Se broschyr! m omslag!  Läs nu istället om det uppskattade evenemanget

Confidencen, Ulriksdals slottsteater, uppmärksammade den 31 maj att operan Aniara hade världspremiär i Stockholm den 31 maj 1959. Kjerstin Dellert inbjöd till en "kosmisk dialog". Medverkande bland andra var Margareta Hellin, Erik Saedén och Johan Stenström. Läs här! och mera info här! Läs här nedan några rader om evenemanget på Confidencen!

Kära vänner,
Bara några rader för att sända en hälsning från Stockholmssidan. Det blev en fantastiskt fin dialogföreställning kring uruppförandet av operan Aniara på för dagen 50 år sedan.Festligt, fullsatt och vädret ljuvligt en varm sommarsöndag med Ulriksdal i vackra slottspark. Tältet i trädgården gav skugga åt kaffedrickande och raketbakelsemumsande Martinsonvänner.
    Generöst! Det samma kan sägas om seminariet som blev en spänstig föreställning med analys av Aniaraföreställningen och hur arbetet gått till. Kerstin Dellert lovade även att delar av det kringmaterial på film som vi såg skulle visas vid ytterligare något annat Aniara program.
    Göran Bäckstrand som sått fröet till programmet delade ut Martinsonlitteratur som tack till samtliga deltagare på scenen och talade om 25 årsjubileet som litterärt sällskap.Göran Bäckstrand och Anders Hedin hade givetvis bokbord i entrerummen.
    Johan Stenström på scenen bidrog till den mångsidiga dialogen kring Anirauruppförandet.
Fint genomfört program där jag själv bara var imponerad deltagare..
varma hälsningar,
Lena Havland-Erlandson

Augusti

Månadens Martinson (MM) Månadens Martinson, augusti 2009. I augusti har den kör av fåglar som nyss sjöng i stället låtit intensiva familjebestyr tysta näbb. Vad kan därför passa bättre än att påminna om tystnadens betydelse? Sällskapets ordförande, Åke Widfeldt, gör detta med ett citat ur "De tusen dikternas bok".

September

Månadens Martinson (MM) i september 2009 är en dubbel utgåva. Dels har Marianne Westholm skrivit om en dikt som är synnerligen aktuell just nu. Dels har Rune Liljenrud gjort intressanta noteringar vid genomläsningen av Harry Martinsons ord om Elin Wägner, som Martinson efterträdde i Svenska Akademien.

Läs här om vårt deltagande i bokmässan i Göteborg Bok&Bibliotek! Välkomna till oss på mässan! T-tröja med trycket "...det är ont om jordklot" /Harry Martinson - finns till försäljning.

Li Li gör två framträdanden på Bokmässan i Göteborg Som vi redan meddelat framträder årets Klockrikestipendiat Li Li på De litterära sällskapens scen torsdagen den 24 september kl. 14.00. Nu kan vi meddela att han dessutom kommer att läsa dikter i Rum för poesi, sal R2, plan 2 kl. 16 samma dag. Tag gärna chansen att lyssna till denna fina poet ”som i språklig kamp med symboler, precisa ord och uttryck, tecken och bilder, skapar vägar mellan olika kulturer”.

Krig och fred - om kvinnors arbete för fred då och nu. Välkommen till Elin Wägner-sällskapets hösthelg på St Sigfrids folkhögskola i Växjö den 19-20 september. Temat är kvinnors fredsarbete. Läs mer! (PDF-fil)

Ett inslag i Harry Martinson-sällskapets 25-årsjubileum - Gunnebo Slott den 26 september kl. 18.00. Martinson- och Bellmanprogram: ”Ekosång till Fjärilen”. Medverkande: Martin Bagge, Agneta Pleijel, Stefan Edman m fl. Efterföljande måltid med musikinslag. Biljettpris: 395 kr ex. dryck, barn t.o.m. 12 år 170 kr. Medlemmar i Sällskapet betalar  275 kr resp. 140 kr. Bokning sker i Gunnebo butik, 031-334 16 16. E-post kontakt@gunneboslott.se  

Oktober

Harry Martinson-sällskapets 25-årsjubileum fortsätter: Stockholm 24 – 25 oktober Punkter i korthet: • Lördagen den 24 oktober (FN-dagen): 14.00 – 17.00 Likheter och olikheter i Elin Wägners och Harry Martinsons författarskap. Samtal på Svenska Akademien, Börssalen (Samtal mellan Birgitta Holm, Bengt Emil Johnson, Bo Göranzon och Kristin Olsoni). Söndagen den 25 oktober: 10.30 Samling vid Harry Martinsons grav på Silverdals griftegård i Sollentuna. Därefter besök på Harry Martinsons bokkafé i skolan Utbildning Silverdal. Läs mer här om 24 - 25 oktober  och här 

Under rubriken Aniara - framtidsvision och rymdopera, på Stadsbiblioteket i Lund framträder Johan Stenström den 27 oktober kl 19.00 27 oktober kl 19.00.

Månadens Martinson (MM) oktober, 2009. Den här gången påminns vi om Harry Martinsons förmåga att likt en kinesisk kalligraf berätta en hel historia, full av stämning, med några få penseldrag. Styrelsesuppleanten Disa Lundgren, Kristianstad, förmedlar sin upplevelse av "Kväll i inlandet".

Sonja Glimstedt Hall är mångårig medlem i Sällskapet och bosatt i Linköping. Sonja gav 1995 ut boken Tankeäventyr om djur och växt - poesivandring med Harry Martinson. Hon har nu varit och lyssnat på Birger Schlaug som talade om Elin Wägner på Internationella kvinnodagen. Schlaug kritiserade vid tillfället Harry Martinsons inträdestal till Svenska Akademien 1949. Detta har föranlett Sonja att skriva ett genmäle. Läs mer här!

Essä av Semir Susic   I tidningen Gaudeamus 1/2008, utgiven av Stockholms universitets studentkår, har Semir Susic, 21 år och som studerar litteraturvetenskap, en essä ”Vilse på havet” om Harry Martinson. Semir Susic har under hösten 2007 skrivit uppsatsen ”Harry Martinsons stilistiska upptäcksfärder - En stilstudie av debutdiktsamlingen Spökskepp (1929) med särskild fördjupning i avdelningen Sjöfåglar”.  I Gaudeamus 1/2008 står att läsa ”Uppsatser och avhandlingar skrivs för fullt på landets universitet och högskolor, men för det mesta hamnar de i dammiga arkiv. Därför har Gadden infört essäsidor. Vi vill lyfta fram ny och spännande forskning”. Läs mer och läs essän!/Rune Liljenrud

November

Sällskapsliv till sjöss! (Stockholm-Åbo)
De litterära sällskapen i samarbete med ABF Stockholm 8 – 9 november 2009. "För tredje året i rad samlas flera hundra litteraturälskare för att njuta av ett gediget temaprogram. Sorg och kärlek, havet och rymden, humor och musikalitet, ja, allt väsentligt behandlas på årets Sällskapsliv till sjöss
Sven-Bertil Taube. Foto: Jacob Forsell
Sju litterära sällskap deltar med poesi och prosa från gustaviansk tid och nästan ända fram till 2000-talet." Senaste anmälningsdatum finns ej utan först till kvarn gäller! 
"Sällskaplivet ombord drar igång på söndagskvällen med en föreställning som ger novemberhavet solglitter på vågorna och får vinden att dofta av gullviva och mandelblom. Ingen mindre än Sven-Bertil Taube tolkar Evert Taube och bättre kan det inte bli!/---/Förutom ett fullspäckat litteraturprogram bjuder resan på god mat, taxfree, dans och underhållning./---/ För information och bokning: OmniaResor Tel. 021-12 90 90. Öppet måndag-fredag 09.00-18.00. Stora Gatan 44, S-722 12 Västerås. Fax. 021-18 98 90. E-post: info@omniaresor.se Internet: www.omniaresor.se."  Bli inspirerad mitt i höstrusket! Ett arrangemang i samarbete mellan ABF och DELS - Taube-sällskapet, Bellmansällskapet, Erik Beckman-sällskapet, Elin Wägner-sällskapet, Sällskapet Erik Johan Stagnelii Vänner, Gustaf Fröding-sällskapet och Harry Martinson-sällskapet. 
Läs mer!  Ta chansen! Fånga natten! 

 

Nebbeboda akademi – Byskolan som födde en Nobelpristagare

Välkommen den 15 november till Nebbeboda skola (ca 10 km norr om  Olofström, på vägen mot Nyteboda) för att vara med på Harry Martinson-sällskapets avslutning på 25-årsfirandet. Föreläsningar, diskussioner och samvaro. Läs mer om programmet här. Anmälan till Sällskapets kansli i Jämshög: 0454 – 463 40 eller info@jamshog.org
Svensk Biblioteksförening utdelade i år Aniara-priset till Erik Eriksson, Grisslehamn. Juryns motivering lyder: Erik Eriksson tilldelas 2009 års Aniarapris för hela sitt rika och mångsidiga författarskap. Han förmår på ett ömsint sätt levandegöra människor från olika samhällsskikt och i skilda tider. Det finns en underliggande spänning i den klara och enkla prosan som gör att man som läsare blir starkt berörd av berättelserna. Huvudpersonerna stannar kvar i medvetandet långt efter det att läsningen är över. Ofta förändras deras vardag drastiskt av revolution och krig. Behandlingen av krigsåren är intressant, författaren avtäcker, men varken dömer eller ursäktar. Han visar stor respekt för de utsatta och många gånger är det kärleken och kvinnors styrka som för utvecklingen framåt. Handlingen i flera romaner utspelas på eller i närheten av havet.
Erik Eriksson. Foto: Svensk Biblioteksförening
Erik Eriksson tilldelas priset för sitt samlade författarskap. Aniara-priset utdelas årligen till en svenskspråkig författare av skönlitteratur för vuxna och består av prissumman på 50 000 kronor samt en skulptur av Linnéa Jörpeland. 

Se här en översikt över jubileumsårets evenemang!

Månadens Martinson (MM) november, 2009. Vår medlem Patrik Hammarstrand, Växjö sände till oss sin tänkvärda Månadens Martinson samma dag som Bokmässan i Göteborg öppnade. Där medverkade han i ett samtal på De litterära sällskapens scen ”Visioner om framtiden – Elin och Harry spekulerar”, ett samarrangemang mellan Elin Wägner-sällskapet och Harry Martinson-sällskapet. Patrik Hammarstrand representerade där vårt sällskap.

Stipendium till Harry Martinsons minne Svenska Akademien har beslutat tilldela Kerstin Nordenstam Stipendium till Harry Martinsons minne för år 2009.

Stipendiet utgår ur Karin och Arthur Elgstrands donationsfond, överlämnad till Akademien 1988. Det utdelas vartannat år och avser varannan gång förtjänstfull litterär verksamhet och varannan gång värdefulla insatser för svenska språket. Årets stipendium avser det senare. De senaste mottagarna har varit 1999 Ingrid Arvidsson, 2001 Lars Wollin, 2003 Jacques Werup, 2005 Martin Gellerstam och 2007 John Ajvide Lindqvist. Stipendiebeloppet är 60 000 kronor.

Kerstin Nordenstam är språkvetare, född 1935 och bosatt i Göteborg. Hon blev fil.dr 1979 och var sedan under många år verksam som docent i nordiska språk vid Göteborgs universitet. Kerstin Nordenstam har varit redaktör för flera utgåvor på det språkvetenskapliga området. Egna verk:
Svenskan i Norge – språklig variation hos svenska invandrare i Bergen. 1979
Kvinnlig och manlig samtalsstil. 1987
Tag questions och dylika påhäng i svenska samtal. 1989
Skvaller i kvinnliga och manliga gruppsamtal. 1996
Skvaller – om samtalsstrategier hos kvinnor och män. 1998
Osynliga flickor – synliga pojkar. Om ungdomar med svenska som andraspråk. Tillsammans med Ingrid Wallin, 2002
Genusperspektiv på språk. 2003
 
http://www.svenskaakademien. se/web/Stipendium_till_Harry_ Martinsons_minne_1.aspx

Till sjöss med Harry Martinson "Få litterära sällskap har så stor anledning att gå till sjöss med sin författare som HMS. Det var tredje året för Sällskapsliv till sjöss, ett arrangemang, där DELS tidigare samarbetat med tidningen Vi. Trots rekordpublik 2008 med 800 resenärer var årets arrangemang länge ovisst. Vi hoppade av och därmed försvann en hel del av möjligheterna till reklam för en stor läsekrets.  ABF gick in som räddande ängel och när antalet anmälda ändå var 250 litteraturälskare, så kunde Silja Galaxy lägga ut för färd mot Åbo söndagen 8 november. .." Ingemar Sallnäs berättar om kulturturen tur och retur Stockholm-Åbo i regi av De litterära sällskapen och ABF, Stockholm. Läs mer!

Nebbeboda Akademi – Byskolan som födde en Nobelpristagare ”Vanan är halva naturen” – om skola, kunskap och pedagogiska knep. Harry Martinson-sällskapets 25-årsjubileum 2009 avslutas i Nebbeboda skola söndagen den 15 november kl. 10 – 16. Samling sker kl. 09.30. Medverkande bl.a. Dan Egonsson, Birger Johnson, Margaretha Olsson, Åke Widfeldt Anmälan till: info@jamshog.org , tel. 0454-46340 eller 0454-91542 senast den 10 november.

December

Månadens Martinson (MM) Camilla Odhnoff bidrar i december 2009 med sin andra Månadens Martinson. Den här gången är det ett stycke ur Vägen till Klockrike som öppnar ett vidare perspektiv.

Läs om Harry Martinson-sällskapets avslutning på 25-årsfirandet! Gå in på bloggen! Klicka här! Läs här om programmet. Rune Liljenrud ger ett referat.

Foto: Monika A Lindqvist Nebbeboda skola. 

 

Svenska vispriset 2009 har tilldelats trubaduren och tonsättaren Martin Bagge som också är styrelsemedlem i Harry Martinson-sällskapet. Han får priset för att ha ”främjat nyskapande och utveckling” och ”breddat viskonsten i Sverige”. Han belönas bland annat för sitt arbete med festivalen ”Rosor och riddare” hösten 2009 som bjöd på konserter och seminarier om medeltida visor. Nästa år kommer Martin att presentera ett nytt program med Martinson-tonsättningar som vi i Sällskapet ser fram emot med stor förväntan. Årets vispris delar Martin Bagge med Ingrid Hogman, lärare och eldsjäl vid visskolan i Västervik.

Åke Widfeldt

 

Möten med Harry Martinson av Boris Engström 

Förmånligt erbjudande till sällskapets medlemmar! För 140 kr inkl frakt får du hem Boris Engströms bok i brevlådan. Två böcker kostar 250 kr inkl frakt. Naturligtvis kan vi även erbjuda ett ex av årsboken för 2009 - DVD:n med Martinsons och Engströms tevefilmer. En DVD kostar 150 kr inkl frakt. Bok plus DVD kostar 290 kr. 

Beställ genom att sätta in beloppet på bankgiro: 5662-5890. Glöm inte att ange vad du beställer samnt namn och adress. Vill du ha en faktura? Skicka då en beställning via mejl: info@jamshog.org. Naturligtvis kan du även ringa in en beställning: 0454-46340. Frågor om dessa böcker och även andra Martinsonböcker kan ställas till Johnny Karlsson, tfn: 0454-91542 eller via mejl: info@holjebok@se.

Vistelsestipendium i Alltidhult skola Med början sommaren 2010 delar Olofströms kommun, tillsammans med Harry Martinson-sällskapet och Saljesällskapet, ut vistelsestipendier varje år som innebär minst en månads hyresfri vistelse i lärarbostaden i Alltidhult skola under maj t o m september. Skolan har en lärarbostad på två rum och kök. Här gick Harry Martinson i skolan och Sven Edvin Salje skrev här sin första bok om familjen Loväng. Skolan ligger naturskönt mellan sjöarna Halen och Raslången i Olofströms kommun i Blekinge, ca 10 km från centrum. Allmänna kommunikationer saknas. Bredband finns inte i skolan – men vid behov finns fri tillgång till bredband på Olofströms bibliotek, där det också finns tillgång till fri kopiering. Läs mer!
Interiör